Kapubehajtó tervezés

Kapubehajtó tervezésére mikor van szükség?

Minden esetben, amikor a közút és az Ön telke között új bejáratot szeretne létesíteni. Legyen az új parcellázású terület, vagy egy meglévő földterület, amelyen a kapubehajtót  (azaz a közutat és az ön telkét összekötő útburkolatot) szeretné kiépíteni.

Minden esetben, amikor Ön egy új építésű ingatlan építésén gondolkodik, feltétlen szükséges a tervezés és ötletelés elején a kapubehajtó helyének kijelölése. Mivel a kapubehajtó létesítése jogszabályi keretekhez kötött, ezért annak kiemelten fontos részeit lent részletezem.

Jogszabályi keretek

Kapubehajtó létesítéséhez a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges. A közút kezelője a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján jár el.

A kapubehajtók (vagyis útcsatlakozások) létesítését a fent említett törvény 39. §-a taglalja. Ennek megfelelően a kapubehajtó kiépítése csak közútkezelői hozzájárulással, és a közútkezelő által tett kikötések megtartásával végezhető.

A közútkezelői hozzájárulás megkéréséhez szükséges dokumentumok megnevezését az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 6. §-a tartalmazza, röviden:

  • kérelem a kapubehajtó létesítéséhez,
  • megfelelő tervezői jogosultsággal rendelkező szaktervező által készített tervdokumentáció (amely tartalmazza a végleges kapubehajtó tervét, és az esetlegesen szükséges, építés alatti forgalomkorlátozási tervet),
Kapubehajtó terve

A kapubehajtó tervének elkészítésekor figyelembe vételre kerülnek:

  • jogszabályi keretek,
  • közútkezelő kérései, és
  •  az Ön igényei.

A tervnek gondoskodnia kell arról, hogy a csapadékvíz közterületről magáningatlanra, és magáningatlanról közterületre ne kerüljön. Továbbá, amennyiben a közút meglévő vízelvezetési rendszere nyitott kialakítású (azaz árkos) és a közút Önhöz közelebbi oldalán halad, gondoskodni kell annak folytonosságáról. Mindezt a tervnek tartalmaznia kell.

A fent említett megfelelő tervezői jogosultság jelen esetben a “KÉ-K – Közúti építmények tervezése”. IDE kattintva tájékozódhat a jogosultsággal rendelkező tagokról.

Kérjen árajánlatot!

A fent leírt közútkezelői hozzájárulás megkéréséhez szükséges dokumentációk elkészítését, és ügyintézését vállalom. Kérjen árajánlatot a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeimen.

Közlekedéstervezés, kapubehajtó tervezés, forgalomtechnikai tervezés, ideiglenes forgalomtechnika és úttervezés Budapest teljes területén